back 1 2 3 next

Visitor and information centre of the Bundestag, 2016

The temporary security entrance for visitors at the Platz der Republik will be replaced by an architecturally and functionally appropriate durable solution through the establishment of a new visitor and information centre with around 6600 m² gross floor area - for approximately 2.4 million visitors of the German Bundestag each year. The connection of the new building (the BIZ) and the Reichstag building is ensured through an enclosed pedestrian tunnel. The new visitor’s centre of the Bundestag will form an intimate and functional relationship with the Reichstag building despite the relatively large distance between them. To visualize the relationship between these two buildings, three design strategies are pursued at different levels to make a coherent ensemble between the Reichstag building and the BIZ: composition, physiognomy, and material.